Minister Kuipers steekt kop in het zand over long covid

Minister Kuipers steekt kop in het zand over long covid

Description

BRAM HAHN
24 maart 2023
https://www.ewmagazine.nl

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) duwt long covid in de vergeethoek. Hij wil niet eens registreren hoeveel Nederlanders ermee kampen. Maar door het probleem te negeren, gaat het niet weg, schrijft Bram Hahn.

Het is van de ongrijpbaarste aspecten van de coronapandemie: long covid, ofwel langdurige klachten als gevolg van COVID-19. Al in het voorjaar van 2020 kwamen de eerste verhalen aan de oppervlakte van mensen die na een besmetting maar niet opknapten. Na maanden waren ze nog steeds ernstig vermoeid en hadden ze last van onder meer hoofdpijn, vergeetachtigheid en kortademigheid.

Het palet aan klachten is divers en veranderde in de afgelopen jaren, zodat het ontzettend lastig is om een sluitende definitie vast te stellen. Drie jaar later is er al veel onderzoek gedaan, maar zijn veel vragen nog altijd niet bevredigend beantwoord. Uit tal van onderzoeken blijkt dat tussen de 1 op de 8 à 12 mensen aangeeft langdurige klachten over te houden aan COVID-19. Maar of dat een oorzakelijk verband heeft met het virus, is heel moeilijk vast te stellen.

DIAGNOSE LONG COVID ZEGT NOG NIET ZO VEEL OVER DE ECHTE OORZAAK

Ook over de precieze oorzaken bestaan nog steeds veel onduidelijkheden. Soms lijkt long covid zich te manifesteren als aanhoudende luchtwegklachten met longschade. Ook zijn er onderzoeken die wijzen op de schade die het virus kan aanrichten op neurologisch gebied, of vooral in hart en bloedvaten. In veel andere gevallen is van fysieke schade niets te vinden en wordt eerder gedacht aan een psychosomatische verklaring.

https://www.ewmagazine.nl/